Sodium Cocoate (Kokosan Sodu)

Nazwa INCI: Sodium Cocoate
Nazwa polska: Kokosan sodu
Pochodzenie: naturalne
Bezpieczeństwo: bezpieczny

Opis #

Sodium cocoate jest to zmydlony olej kokosowy – bardzo popularny składnik m.in mydeł toaletowych i szamponów. Od strony chemicznej jest to mieszanina soli kwasów tłuszczowych pochodzących z oleju kokosowego. Sole te powstają w procesie saponifikacji (zmydlenia) oleju za pomocą wodorotlenku sodu. Saponifikacja tego typu jest jednym z najstarszych, tradycyjnych sposobów wyrobu mydła i środków czyszczących.

Olej kokosowy

Zastosowanie #

Kokosan sodu jest środkiem aktywnym (surfaktantem) odpowiadającym za myjące właściwości mydła – pomaga w usunięciu brudu, tłuszczu oraz innych zanieczyszczeń ze skóry. Posiada dobre właściwości pieniące.

Bezpieczeństwo #

Kokosan sodu / Sodium Cocoate jest składnikiem kosmetycznym powszechnie uznanym i potwierdzonym za bezpieczny[1]. Badania dermatologiczne wykazały, iż ryzyko wystąpienia podrażnień skóry jest bardzo niskie lub niskie[1]. Brak jest znanych przeciwskazań dla dzieci lub kobiet w ciąży.

Popularne mity #

Jedna ze spotykanych opinii głosi, iż kokosan sodu wysusza skórę i należy go unikać w kosmetykach. Jest to stwierdzenie nieprecyzyjne – sam kokosan sodu, tak jak inne surfaktanty może wysuszać, jednak prawie nigdy nie jest on stosowany jako jedyny składnik kosmetyku. Kompozycje i receptury są najczęściej tak dobrane aby inne składniki utrzymywały odpowiednie nawilżenie skóry. Sam fakt istnienia kokosanu sodu w składzie nie jest wyznacznikiem wpływu kosmetyku na skórę.
[1] https://www.cir-safety.org/sites/default/files/115_buff3e_suppl.pdf

Polecamy naturalne mydła Rogalove:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *