Promocja!

Olej z Amarantusa – niefiltrowany, do skóry oraz olejowania włosów

(3 opinie klienta)

39,00 

Brak w magazynie

Kategoria:

Opis

Surowiec kosmetyczny z którego jesteśmy wyjątkowo dumni: niefiltrowany, tłoczony na zimno olej z amarantusa. Olej ten doskonale się wchłania – poprawia jędrność skóry i jej nawilżenie. Jest również bardzo popularny do tzw. olejowania włosów.

Olej z amarantusa rozkochał nas w sobie od pierwszego posmarowania, dlatego postaralismy się o jego najlepszą wersję –  bez filtracji, dzięki czemu zachował on swoje natywne właściwości.

Duża zawartość skwalenu pobudza skórę do regeneracji. Skwalen to składnik płaszcza lipidowego ludzkiej skóry, więc nasza skóra doskonale wie jak go wykorzystywać do regeneracji oraz ochrony przed zanieczyszczeniami i promieniowaniem słonecznym. Ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwstarzeniowe. Skwalen jest tzw. niekomedogennym emolientem, który działa w głębszych warstwach skóry, nie pozwalając jej na utratę wilgotności. Dzięki czemu skóra zachowuje nawilżenie, jest jędrna i napięta, a zatem widocznie młodsza.

To co wyróżnia olej z amarantusa na tle innych olejów, to zadziwiająco wysoka ilość skwalenu. Skwalen swoją nazwę otrzymał od gatunku rekina (Squalus acanthias) z którego wątroby jest pozyskiwany. Ponieważ pozyskiwanie skwalenu z rekinów (wątroba) i wielorybów (przysadka mózgowa) staje się kwestią nieetyczną –  to zamiast masowych połowów dziko żyjących rekinów i wielorybów, można go pozyskać np. właśnie z rośliny amarantusa.

Szacuje się, że zawartość skwalenu w oleju z amarantusa sięga nawet 8 %. To znacznie więcej, niż np. w oliwie z oliwek, masowo wykorzystywanej do pozyskiwania skwalenu w celach kosmetycznych oraz farmaceutycznych, gdzie zawartość tego surowca osiąga niecały 1%.  Liczne badania naukowe wykazują, że skwalen wspomaga leczenie chorób skóry takich jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca czy trądzik. Coraz częściej pojawiają się również informację o tym, że skwalen może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka pojawienia się nowotworów skóry. Olej z amarantusa, oprócz wspomnianego wyżej skwalenu, posiada w swym składzie pochodne witaminy E – tokoferole oraz tokotrienole. Tokoferole to hamulce starzenia się komórek skóry, które dzięki umiejętności wbudowywania się w cement międzykomórkowy, chronią ją przed degeneracją. W połączeniu z tokotrienolami, nazywanymi “superwitaminą E XXI wieku” wykazują dużo więcej właściwości prozdrowotnych, niż same tokoferole co daje połączenie doskonałe.

Objętość butelki: 100 ml. W butelce znajduje się szklana pipeta do wygodnego dozowania i nakładania na skórę.

3 opinie dla Olej z Amarantusa – niefiltrowany, do skóry oraz olejowania włosów

  1. hairklaudia

    Nie przyczynił się do puchu, zmatowienia i innych złych efektów. Jestem bardzo zadowolona z rezultatów. Jak wiemy olejowanie jest ważna częścią świadomej pielęgnacji i potrafi sprawić cuda na włosach. Wystarczy być regularnym i dobrać odpowiedni do włosów.
    Czułam, że Olej z Amarantusa odżywił moje wlosy. Przyczynił się do taflii, włosy były  pięknie wygładzone. Błyszczące. Nie zbijały się w strąki.
    Jego zapach opisałabym jakoś orzechowy. Jednak po nałożeniu na włosy zupełnie go nie czuć.

  2. A. K.

    Na mojej drodze poszukiwania dobrego, a jednoczesnie zupelnie naturalnego produktu pielegnujacego, trafilam na ten olejek i bylam zdziwiona. Swietnie sie wchlania, czego nie moge powiedziec o innych znanych mi olejkach naturalnych. Skora natychmiast go absorbuje. Przynosi dobre efekty, moge go goraco polecic wszystkim, ktorzy wierza w produkty naturalne poparte gruntowna fachowa wiedza. Naturalna, zadbana, odzywiona twarz bez tapety, bez sciagania, bez konsekwencji. Piec gwiazdek i kciuk – naturalnie! – w gore!

  3. Karolina

    Baaardzo dobry olej..skóra jest odżywiona,nie jest tłusta. Nawet pod makijaż nie jest zły. Czekam. Z niecierpliwością na pojawienie się olejku ponownie..mój się kończy i kupię jeszcze mamie.

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.